In de wintermaanden zijn de meeste mensen minder vaak in de tuin te vinden. Het is koud, guur en misschien ligt er zelfs wel een pak sneeuw. De winter is een rustige periode qua tuinonderhoud. Toch zijn er genoeg klussen die u in de winter kunt aanpakken, zodat u in het voorjaar kunt genieten van een goed onderhouden tuin.

Snoeien van bomen en struiken

Gedurende de winterperiode zijn de meeste bomen en struiken in een soort winterslaap, wat betekent dat de sapstroom sterk afneemt. Hierdoor kunt u de bomen en struiken snoeien zonder dat deze gaan bloeden. Hoewel het sap niet uit de snoeiwonden zal stromen is de boom of struik wel zwakker op deze plekken. Kou en vorst kan daarnaast flinke schade aanrichten. Het is daarom belangrijk om de struik of boom voldoende tijd te geven om te herstellen. Als er vorst wordt voorspeld voor komende dagen is het niet verstandig om te snoeien. Doe dit alleen als er geen vorst op komst is.

Voorjaarsbollen planten

Voorjaarsbloemen moeten op tijd de grond in zodat ze goed kunnen wortelen. Dit moet gebeuren voordat de temperatuur onder 0 komt. Zodra het voorjaar zich aandient zullen de bloemen de grond uitschieten.

tips om je tuin in de winter te onderhouden

Denk aan de vogels

Vogels zijn in de winter minder vaak te zien, maar ze zijn er wel degelijk. Voor dieren is de winter een lastige periode om te overleven. Hang vogelvoer aan de takken van bomen of plaats een vogelhuisje in uw tuin. Hiermee biedt u de vogels niet alleen ondersteuning, maar zorgt u ook voor leven in de tuin.

Gazononderhoud

Een mooi gazon geeft kleur aan uw tuin en is bepalend voor een verzorgde uitstraling. Zolang het vriest is het belangrijk om niet over het gras te lopen, dit zorgt er namelijk voor dat het gras afbreekt. Ook het verwijderen van bladeren is iets wat het gehele jaar door gedaan moet worden. Blad op het gras zorgt ervoor dat er geen zonlicht bij kan waardoor het gras geel kan verkleuren en er kale plekken in uw gazon ontstaan. Sneeuw wat op het gazon ligt kunt u het best gewoon laten liggen.

Bescherm de planten

Sommige planten en bloemen moeten tijdens de winter beschermt worden omdat deze niet goed tegen vorst kunnen. Potplanten kunt u het best naar binnenhalen of plaatsen naar een meer beschutte plek in de tuin. Het is ook een optie om de potplanten te verplaatsen naar de vaste grond. Planten en bloemen die al in de vaste grond staan en niet tegen vorst kunnen moeten ingepakt worden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met stro en vliesdoek.

Onkruid verwijderen

Hoewel het niet voor de hand ligt kan ook in de winter kan onkruid gaan groeien. Zeker als de temperatuur een tijdje boven 0 blijft. Het is slim om dit meteen weer te verwijderen. Hierbij is het belangrijk dat u niet alleen het zichtbare gedeelte verwijdert, maar ook de wortels.

tips om je tuin in de winter te onderhouden

Onderhoud door Tuinman Marcus

Zoals u ziet, ook in de winter is er genoeg te doen in de tuin. Heeft u geen groene vingers of te weinig tijd om uw tuin te onderhouden? Wij nemen de klus graag uit handen. Als hovenier biedt Tuinman Marcus een onderhoudspakket aan dat aansluit op uw wensen en de behoeftes van uw tuin. We zorgen ervoor dat uw tuin klaar is voor het voorjaar, zodat u deze periode weer volop kunt genieten van het buitenleven.

Neem contact op